Vecka 28: Bokningsgrupper på test 11/7-18

Såhär mitt i semestertider passar vi på att smyga ut en nyhet på alla testservrar: det går nu att testa bokningsgrupper. Vi planerar att släppa bokningsgrupper skarpt i mitten av september. Till dess kommer vi att fortsätta putsa och förbättra saker, men grunderna är på plats och vi vill väldigt gärna höra vad du tycker och tänker om dem!

Vad är bokningsgrupper?

Bokningsgrupper låter dig koppla samman flera bokningar på samma datum och behandla dem som en enhet. Bokningarna behöver inte ha några objekt eller annat gemensamt. Ett klassiskt exempel är att gruppera bokningen av en stor lokal med en bokning av förberedelsetid strax innan och en bokning av städning efteråt. När bokningarna är grupperade markeras och flyttas de tillsammans i kalendern.

För att kunna grupperas måste bokningar ligga på samma datum. Kluster kan också grupperas, då skapas en bokningsgrupp per datum och samtliga grupper i klustret väljs när klustret markeras. När en bokningsgrupp markeras visas förhinder för samtliga ingående bokningar.

För att skapa en ny bokningsgrupp: välj “Skapa grupp” i kalenderns meny. Bokningar du gör kommer automatiskt att läggas till bokningsgruppen. Du kan också högerklicka på redan gjorda bokningar och välja att lägga till dem.

“Skapa grupp” i kalenderns meny

Nere till höger visas bokningsgrupplistan: den innehåller alla bokningar i aktuell bokningsgrupp.

Bokningsgrupplistan visas till höger om valdalistan

När du är klar med din bokningsgrupp, klicka på knappen “Klar” vid bokningsgrupplistan. Vill du senare lägga till fler bokningar klickar du “Redigera”.

Att en bokning tillhör en bokningsgrupp visas med en bredare ram på vänstersidan, både när bokningen är vald och när musen förs över en bokning som tillhör en bokningsgrupp.

En bokning som tillhör en grupp markeras med en bred vänsterram

En bokningsgrupp fungerar alltså som en enda bokning i kalendern. Hela bokningsgruppen flyttas om du flyttar den markerade bokningen, och du kan inte förändra bokningarna individuellt. Vill du förändra en enstaka bokning, högerklicka på den i bokningsgrupplistan och välj vad du vill göra.

Högerklicka på en bokning i bokningsgrupplistan för att förändra den

Skapa en bokningsgrupp från synliga bokningar

Om de bokningar du vill skapa en bokningsgrupp för syns samtidigt i kalendern kan du markera dem genom att klicka på dem samtidigt som du håller nere control-knappen (kommando på Mac). Bokningarna markeras med en tjockare ram. Högerklicka sedan på någon av dem och välj “Gruppera” för att skapa en grupp av dem.

Många bokningar på samma tid

När du skapar en ny bokningsgrupp (eller redigerar den) kan du precis som vanligt dra ut en bokning utan objekt. I detta läge tänds knappen “Lägg till”vid valdalistan. Med hjälp av den kan du snabbt skapa många olika bokningar på samma tid och lägga dem till din bokningsgrupp. Välj helt enkelt de objekt du vill boka, klicka på “Lägg till” för att skapa bokningen och lägga den till bokningsgruppen, välj objekt för nästa bokning, klicka “Lägg till” och så vidare. Avsluta med “Klar”-knappen.

Finns det flera bokningar i bokningsgruppen på samma tid visas antalet med en siffra uppe till höger på bokningen när den är markerad.

Andra små nyheter

Vi passat på att göra två mindre ändringar av informationen som visas på bokningar: det färgade hörnet som visar bokningsstatus är nu uppe till höger, och siffran för antal överlappande bokningar visas nu alltid nere till höger.

Färgat hörn uppe till höger, antal överlappande bokningar nere till höger